Tot ce trebuie sa stiti despre operatii pentru cataracta!
Zi de zi exista persoane carora medicul oftalmolog le sugerereaza operatii pentru cataracta. Cataracta este o tulburare a cristalinului ochiului. Aceasta este o zona care este in mod normal clara.
Pe masura ce se produce aceasta tulburare, impiedica razele de lumina sa treaca prin lentila si sa se concentreze asupra retinei. Retina este o captuseala de tesut care este sensibila la lumina. Este situata in partea din spate a ochiului.
Aceasta tulburare apare atunci cand o parte din proteina care alcatuieste cristalinul ochiului incepe sa-si schimbe structura. Apoi va sta in calea vederii.
Cand trebuie sa se gandeasca pacientii la operatii pentru cataracta?
In stadiile sale incipiente, o cataracta poate sa nu cauzeze o problema. Opozitatea poate afecta doar o mica parte a lentilei. Cu toate acestea, cataracta poate creste in timp si poate afecta mai mult cristalinul.
Acest lucru va poate ingreuna sa vedeti. Daca mai putina lumina ajunge in retina, devine si mai greu de vazut. Vederea dvs. poate deveni din ce in ce mai neclara. Cataracta nu se poate raspandi de la un ochi la altul. Cu toate acestea, multi oameni fac cataracta la ambii ochi si au nevoie de doua operatii pentru cataracta in cele din urma.
Exista mai multe tipuri de cataracta:
Cataracta legata de varsta. Majoritatea tulburarilor de cataracta sunt legate de imbatranire.
Cataracta congenitala. Unii bebelusi se nasc cu cataracta. Unii copii o dezvolta in copilarie, adesea la ambii ochi. Unele cataracte congenitale nu afecteaza vederea, dar altele fac acest lucru si trebuie indepartate.
Cataracta secundara. Cataracta secundara apare de obicei din cauza unei alte boli din organism (cum ar fi diabetul). Cataracta secundara a fost de asemenea, legata de utilizarea steroizilor.
Cataracta traumatica. O leziune a unuia sau ambilor ochi va poate determina sa dezvoltati o cataracta traumatica. Acest lucru se poate intampla fie imediat dupaun accident, fie cativa ani mai tarziu.
Care sunt simptomele cataractei?
Urmatoarele sunt cele mai frecvente simptome ale cataractei. Cu toate acestea, fiecare persoana poate prezenta simptome diferit. Simptomele pot include vederea incetosata, vederea slaba pe timpul noptii, vedere dubla, culorile par decolorate. De asemenea mai exista si alte simptome precum distorsiunea vederii la fiecare ochi sau cresterea miopiei. In acest caz creste si nevoia de a schimba prescriptiile pentru ochelari.
Adesea, in stadiile incipiente ale bolii, este posibil sa nu observati nicio modificare a vederii. Deoarece cataracta tinde sa evolueze lent, vederea dumneavoastra se va inrautati incet.
Anumite cataracte pot face ca vederea de aproape sa se imbunatateasca pentru o perioada scurta de timp. Dar vederea dumneavoastra se poate inrautati pe masura ce cataracta creste. Simptomele cataractei pot arata ca alte afectiuni ale ochilor.
Cum sunt diagnosticate cataracta?
Pe langa un istoric medical complet si un examen oftalmologic, testele pentru diagnosticarea cataractei pot include teste de acuitate vizuala si dilatarea pupilelor cu picauri pentru ochi. In acest fel are loc o examinare de aproape a retinei ochiului.
In plus, se pot face si alte teste pentru a va ajuta specialistul in ingrijirea ochilor sa invete mai multe despre sanatatea si structura ochiului dumneavoastra.
Cum se trateaza cataracta?
Desi exista unele solutii pentru a putea trai cat mai confortabil avand cataracta, in cele din urma apare necesitatea unei operatii pentru cataracta. Aceasta este una dintre cele mai sigure si mai eficiente interventii chirurgicale.
Pentru ca toata lumea sa inteleaga despre ce este vorba, mentionam ca in timpul unei operatii pentru cataracta, oftalmologul indeparteaza cristalinul afectat de tulburare. Acesta este inlocuit cu un implant de cristalin (artificial). Acest implant de cristalin este clar si modelat pentru a se potrivi perfect cu ochiul pacientului.
Intreaga procedura dureaza in jur de o ora. Pentru operatii pentru cataracta este necesar ca pacientii sa fie anesteziati local. Acestia nu vor fi adormiti dar nu vor simti si nu vor vedea procedura.